Skyr

imenica| \'skir\ : Islandski mliječni proizvod dobiven fermentiranjem mlijeka, poznatiji kao cijeđeni jogurt

Skyr Yogurt Bowl

osnovna namirnica u islandskoj prehrani

Skyr je cijeđeni jogurt koji je bio osnovna namirnica islandske prehrane otkada su se Vikinzi naselili na tom prostoru prije nešto više od 1.100 godina. Skyr se čak spominje u nekim sagama odnosno čuvenim pričama o Vikinzima i ranoj islandskoj povijesti i naseljavanju. Skyr se danas uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka dok se izvorno proizvodio i od ovčjeg i od kravljeg mlijeka.

Evo kako se proizvodi:

butter

prvo maslac

Budući da maslac ima dulji rok trajanja od jogurta, farmeri su kako bi preživjeli teške islandske zime najprije obirali vrhnje iz ljetnog prinosa mlijeka za izradu maslaca, a preostalo obrano mlijeko bi koristili za izradu jogurta.

skim milk

a zatim dolazi jogurt

Za pripremu jogurta koristilo se obrano mlijeko koje se zagrijalo i pomiješalo s probiotičkim kulturama, najčešće s malom količinom već gotovog skyra kao starterom. Ponekad je korištena prastara metoda prikupljanja kultura: farmeri bi preko noći postavili nekoliko šalica mlijeka vani kako bi prikupili kulture iz zraka. Mlijeko u šalici koje se najviše "zgrušalo" koristilo bi se kao starter.

pan with skim milk

učinite ga gušćim

Smjesa jogurta se zatim ocijedila pomoću krpe. Poput mlijeka, običan je jogurt uglavnom voda, no prilikom proizvodnje skyra, sirutka se ocijedi, kako bi se stvorio gusti jogurt bogat proteinima.

whey jar

sve se koristilo, čak i sirutka

Ocijeđena sirutka se zatim koristila kao svakodnevno osvježavajuće piće ili za kiseljenje namirnica. Postoje čak i priče o fermentaciji sirutke kako bi se stvorilo alkoholno piće slično medovini.

Dakle, što čini skyr drugačijim od ostalih jogurta?

Poput svih jogurta, skyr se dobiva od obranog mlijeka i jogurtnih kultura. No, za razliku od ostalih jogurta, sirutka se zatim ocijedi kako bi se stvorio gust, kremasti i koncentrirani jogurt. Skyr je sličan ostalim cijeđenim jogurtima, poput grčkog jogurta, labneha i shrikanda, osim što je skyr više cijeđen, što ga čini još gušćim.

spoon

dobar je za zdravlje

skyr je bogat proteinima te je dobar izvor kalcija. Kalcij je važan za zdravlje kostiju. Kao i sa bilo kojim jogurtom, obvezno provjerite nutritivne vrijednosti i sastojke kako biste bili sigurni da ste odabrali proizvod s kratkim popisom sastojaka i minimalnim dodatkom šećera (manje od 11 grama po porciji od 150 g).

bogat proteinima

dobar izbor kalcija