imenica| \'skir\ : Islandski mliječni proizvod dobiven fermentiranjem mlijeka, poznatiji kao cijeđeni jogurt
Skyr je cijeđeni jogurt koji je bio osnovna namirnica islandske prehrane otkada su se Vikinzi naselili na tom prostoru prije nešto više od 1.100 godina. Skyr se čak spominje u nekim sagama odnosno čuvenim pričama o Vikinzima i ranoj islandskoj povijesti i naseljavanju. Skyr se danas uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka dok se izvorno proizvodio i od ovčjeg i od kravljeg mlijeka.
Evo kako se proizvodi:
Budući da maslac ima dulji rok trajanja od jogurta, farmeri su kako bi preživjeli teške islandske zime najprije obirali vrhnje iz ljetnog prinosa mlijeka za izradu maslaca, a preostalo obrano mlijeko bi koristili za izradu jogurta.
Za pripremu jogurta koristilo se obrano mlijeko koje se zagrijalo i pomiješalo s probiotičkim kulturama, najčešće s malom količinom već gotovog skyra kao starterom. Ponekad je korištena prastara metoda prikupljanja kultura: farmeri bi preko noći postavili nekoliko šalica mlijeka vani kako bi prikupili kulture iz zraka. Mlijeko u šalici koje se najviše "zgrušalo" koristilo bi se kao starter.
Smjesa jogurta se zatim ocijedila pomoću krpe. Poput mlijeka, običan je jogurt uglavnom voda, no prilikom proizvodnje skyra, sirutka se ocijedi, kako bi se stvorio gusti jogurt bogat proteinima.
Ocijeđena sirutka se zatim koristila kao svakodnevno osvježavajuće piće ili za kiseljenje namirnica. Postoje čak i priče o fermentaciji sirutke kako bi se stvorilo alkoholno piće slično medovini.
Poput svih jogurta, skyr se dobiva od obranog mlijeka i jogurtnih kultura. No, za razliku od ostalih jogurta, sirutka se zatim ocijedi kako bi se stvorio gust, kremasti i koncentrirani jogurt. Skyr je sličan ostalim cijeđenim jogurtima, poput grčkog jogurta, labneha i shrikanda, osim što je skyr više cijeđen, što ga čini još gušćim.
skyr je bogat proteinima te je dobar izvor kalcija. Kalcij je važan za zdravlje kostiju. Kao i sa bilo kojim jogurtom, obvezno provjerite nutritivne vrijednosti i sastojke kako biste bili sigurni da ste odabrali proizvod s kratkim popisom sastojaka i minimalnim dodatkom šećera (manje od 11 grama po porciji od 150 g).
bogat proteinima
dobar izbor kalcija