Njoki s gljivama i rikulom

  • total time Ukupno vrijeme 60 min
  • servings Porcija: 4
  • serving size Veličina porcije 1 portion
  • level Razina teško

1 ½ čaša siggi’s 0% skyra natur
½ čaše naribanog parmezan sira
1 veliko jaje
1 ½ čaša glatkog brašna
4 žlice neslanog maslaca
2 češnja češnjaka, nasjeckana
225g gljiva, narezanih
sol i papar
4 čaše svježe rikule

U velikoj zdjeli za miješanje promiješajte siggi’s, sir i jaje. Miješajte pijenjačom dok ne postane kremasto. Dodajte brašno i umiješajte ga u mješavinu jogurta i sira. Miješajte dok se tijesto ne oblikuje u loptu. Trebalo bi biti glatko na dodir. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i pustite da odstoji 20 minuta na radnoj površini.

Po čistoj radnoj površini pospite brašno i stavite tijesto u sredinu. Podijelite tijesto na 8 komada. Rukama izvaljajte jedan komad tijesta u dugačak cilindar. Tijesto bi trebalo biti promjera oko 1-1,5cm. Nastavite valjati druge komade tijesta u cilindre. Uzmite četiri cilindra i vodoravno ih posložite na radnoj površini. Rezačem tijesta li tupim nožem režite cilindre u komade od 2,5cm. Pospite brašno po njokima i ponovite s preostalim cilindrima.

Stavite u veliku tavu na srednju vatru i dodajte pola maslaca. Kada se otopi dodajte češnjak i pirjajte 2-3 minute. Dodajte pola gljiva u tavu, ali pazite da ne stavite previše, i pirjajte dok ne postane smeđe. Stavite sa strane i pirjajte preostale gljive.

U međuvremenu zakuhajte veliki lonac vode. Posolite vodu.  Nježno stavite njoke u vodu. Kada počnu plutati, izvadite ih rupičastom žlicom i stavite u tavu sa svim gljivama i preostalim maslacem. Pomiješajte sve sastojke i kuhajte 2-3 minute. Skinite s vatre, pomiješajte sa svježom rikulom i odmah poslužite s još parmezan sira.